EDI vs API: de voor- en nadelen

EDI vs API

 Stel, je bent je eigen webwinkel gestart. Om de kosten wat te drukken heb je in de opstartfase alles handmatig gedaan; orderverwerking, facturatie, klanten berichten over hun bestelling. Al gauw heb je het zo druk, dat die handmatige klusjes je dagelijkse tijdsbesteding worden. En is er steeds meer ruimte voor fouten. Met EDI kan dit gemakkelijker, sneller en goedkoper.

EDI

EDI staat voor Electronic Data Interchange. EDI is de elektronische uitwisseling van gegevens tussen verschillende computersystemen en applicaties op een gestructureerde manier. Geautomatiseerd dus. Het kan gaan om commerciële gegevens, maar ook om financiële of logistieke gegevens. Voor jouw webshop zou het bijvoorbeeld gaan om die zaken die je nu nog handmatig doet: orderbevestigingen, facturatie en bestellingen. Met EDI hoef je dat dus niet meer zelf handmatig te doen. Want waarom zelf doen als het ook automatisch kan, toch?

API

EDI is zeker niet de enige manier. Tegenover EDI staat API. API staat voor Application Programming Interface. Eigenlijk kun je API zien als een soort ober in een restaurant; het poppetje dat de bestellingen opneemt en aan de keuken doorgeeft. Zo werkt API ook. Als jouw klant een bestelling plaatst, zorgt jouw API-ober ervoor dat via de bestelling via internet wordt doorgegeven aan de benodigde afdelingen. Zoals die van de orderverwerking, facturatie en de berichtgeving naar de klanten zelf. Op deze manier kun je sneller, makkelijker, goedkoper en foutloos werken.

EDI vs API

Oké, EDI en API zijn dus allebei hartstikke handig. Maar het werkt vooral naast elkaar en niet met elkaar, dus daar komt het moment waarop je moet kiezen. Welke weg sla je in, die van EDI of die van API? Wij laten je graag het verschil tussen EDI en API zien:

EDI API
Veelgebruikt & ietwat ouderwets Nieuw & groeiend
Meer doorlooptijd tussen actie en reactie Snellere interactie
Gegevens worden opgeslagen en verzonden; beperkingen voor realtime zichtbaarheid en reactievermogen Realtime interactie tussen partijen
Veilig; alleen voor geautoriseerde gebruikers Ook veilig, maar beveiliging is nodig
Betrouwbaar, robuust Innovatief
Vereist onderhoud Onderhoudsvriendelijk
Prijzig (door onderhoud en vertaaldiensten) Relatief betaalbaar
Standaard elektronische formats voor communicatie en gegevensuitwisseling Behoefte aan meer standaardisatie
Brengt grote hoeveelheden documenten in 1x over; efficiënt en minder foutgevoelig Nóg efficiëntere uitwisseling van elektronische documenten
Veel verschillende standaarden; lastig voor kleinere bedrijven Flexibel, makkelijker (ook voor kleinere bedrijven)

Verdict

Wij gaan voor API. Sterker nog, we lopen hiermee voorop qua automatisering.

API is efficiënter, goedkoper, flexibeler waardoor bruikbaar voor een breder publiek en onderhoudsvriendelijk. Het belangrijkste voordeel is de realtime interactie, wat minder fouten oplevert, bijvoorbeeld omdat je voorraad altijd de werkelijke aantallen weergeeft.

Wij geloven dat API de toekomst heeft.

 

Wil je meer weten over API koppelingen? Neem contact op!