Van CCV Shop naar Lightspeed


Wat zijn de verschillen tussen de twee ogenschijnlijke zelfde systemen?

Van CCV Shop naar Lightspeed

CCV Shop en Lightspeed Webshop zijn beide e-Commerce systemen op basis van het Software as a Service (SaaS) principe. Dit betekent dat je een vast bedrag per maand betaald voor de software en de licentiekosten, maar ook de kosten zoals webhosting en een SSL-certificaat zitten hierbij inbegrepen. Je hebt als het ware een alles-in-één pakket waarmee je als ondernemer binnen no-time van start kan gaan met je online onderneming, zonder over allerlei randzaken na te denken.

 

CCV Shop is opgericht in Nederland en dit maakt het e-Commerce systeem zeer geschikt voor de Nederlandse markt. Maar hoe verhoudt een CCV webshop zich tot het in Nederland dominante e-Commerce systeem Lightspeed? Om dit te verduidelijken zetten we de twee systemen naast elkaar op de meest belangrijke onderdelen.

Migratie

Expert

- Théo van Tuijl

Theo heeft al meerdere CCV shops geholpen om over te stappen naar Lightspeed. Door zijn schaalbare werkwijze maakt het niet uit hoeveel producten en/of attributen. Hij maakt gebruik van spidertools om snel en goed de shops om te zetten. Hiermee bespaart hij de klant vele duizenden euro's

Van CCV Shop naar Lightspeed

Als ondernemer stel je bepaalde eisen aan je webshop. Zo wil je natuurlijk het liefst dat je webshop het hele jaar online is, continu wordt geüpdatet en als het kan ook nog eens gemakkelijk in gebruik is. Wat zijn de overeenkomsten en zijn er verschillen in de ogenschijnlijke gelijke systemen? We beginnen de vergelijking van CCV Shop en Lightspeed op het gebied van ontwikkeling.

Ontwikkeling

CCV Shop en Lightspeed zijn beide SaaS systemen. Dit betekent dat je geen hoge kosten hoeft te maken ten behoeve van de ontwikkeling van je webshop. Je betaald een vast bedrag per maand waardoor het mogelijk is om je webshop op relatief makkelijke wijze te ‘ontwikkelen’. In het geval van Lightspeed betaal je tussen de €49,- en €189,- per maand. CCV Shop heeft de mogelijkheid om een gratis webshop te lanceren. Wanneer je kiest voor deze gratis optie is het echter niet mogelijk om elektronische betalingen te ontvangen of de webshop te koppelen aan je eigen domeinnaam. Kies je voor deze optie zijn je mogelijkheden dus zeer beperkt. Daarnaast kan je met CCV Shop kiezen uit verschillende en goedkopere pakketten. De kosten hiervan liggen tussen de €25,- en €100,- per maand. Deze kosten zijn afhankelijk van het pakket wat je neemt. Houdt er rekening mee dat wanneer je het serieus aan wilt pakken je al snel richting de duurste pakketten gaat, zowel met Lightspeed als een CCV webshop.

Hosting en Onderhoud

Hosting en onderhoud zitten inbegrepen in de maandelijkse kosten van zowel CCV Shop als Lightspeed. Als ondernemer is dit dus één punt waar je je minder zorgen over hoeft te maken.

Design

CCV Shop en Lightspeed bieden allebei kant-en-klare thema’s aan waar je je webshop op kunt installeren. Zodra je een thema hebt geïnstalleerd kan je al aan de slag met je online onderneming. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat in het geval van CCV Shop niet alle thema’s ‘responsive’ zijn, waar dit bij Lightspeed wel het geval is. Responsive betekent dat de webshop zowel op desktop als mobiel in het juiste formaat wordt weergeven. Heb je dus veel sales via je mobiele website en wil je gebruik maken van CCV Shop? Dan is het verstandig om goed te checken of je een responsive thema kiest.

Gebruiksgemak

Omdat een CCV webshop en een Lightspeed webshop beide gebruik maken van een SaaS-systeem, zijn ze relatief makkelijk te gebruiken. Dit houdt in dat je geen vergaande technische kennis nodig hebt. Het verschil tussen CCV Shop en Lightspeed zit hem in het de tools die door beide platformen worden aangeboden. Het aanbod van CCV Shop ligt beduidend lager en zijn de functionaliteiten ook minder indrukwekkend. In enkele gevallen loop je met CCV Shop ook tegen de beperkingen van voorraadbeheer aan. Bij Lightspeed is dit niet aan de orde.

Alles even op een rijtje

Lightspeed

 • SaaS-systeem

 • Hosting en onderhoud inbegrepen

 • Keuze uit vooraf geselecteerde templates

 • Gebruiksgemak

 • Groot aanbod aan functionele tools

 • Toegang tot marketplaces (o.a. verkopen via Bol.com)

 

CCV Shop

 • SaaS-systeem

 • Hosting en onderhoud inbegrepen

 • Gratis te gebruiken (beperkt)

 • Keuze uit vooraf geselecteerde templates

 • Gebruiksgemak

 • Aangeboden tools soms beperkt

 

CCV Shop en Lightspeed zijn beide fantastische systemen wanneer je een e-commerce business wilt beginnen. Hoewel de systemen zeer vergelijkbaar zijn haalt CCV Shop niet het niveau van Lightspeed. Dit zit hem vooral in het aanbod van de beschikbare tools. Overstappen van een CCV webshop naar Lightspeed? Dat kan in samenwerking met Online Distributeur. Neem contact met ons op voor meer informatie.